Składniki:
- 1 ½ kubka mielonych migdałów
- 3 średnie jajka
- 1 łyżeczka cynamonu lub szczypta kardamonu
- dodatkowo 1 łyżka ksilitolu, miodu lub cukru trzcinowego ( jeżeli lubicie słodkie wypieki to dodajcie słodziło 1 lub 2 łyżki, ja pominęłam bo owoce są wystarczająco słodkie, można też po upieczeniu polać mazurek płynnym miodem)
- 1 kubek suszonych owoców, orzechów ( dałam 1 ½ kubka)
- 1 łyżka otrąb np. pszennych
Wykonanie:
- do miski wsypujemy mielone migdały, cynamon oraz dodajemy 2 jajka, mieszamy ( dodatkowo można dodać tutaj słodziło), przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (22x22 lub 20x26cm)
- owoce i orzechy kroimy na mniejsze kawałki , dodajemy do nich otręby oraz jajko, mieszamy i wykładamy na spód migdałowy
- mazurek wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180° pieczemy około 20 minut
- gotowy studzimy , zimny kroimy.
Źródło: http://kotlet.tv/migdalowy-mazurek-z-bakaliami/
wygląda apetycznie muszę spróbować go zrobić
OdpowiedzUsuńpolecam :)
UsuńFajny i ciekawy blog do obejrzenia i poczytania w wolnej chwili :)
OdpowiedzUsuń