piątek, 27 stycznia 2017

CIASTO PIJANA ŚLIWKA




Składniki:
Biszkopt ( forma 25x30cm):
  • 5 jajek (osobno białka i żółtka)
  • szczypta soli do białek
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki octu
Krem czekoladowo śliwkowy:
  • 50-80g suszonych śliwek
  • 100ml wódki
  • 300g miękkiego masła
  • 250g kremu typu nutella
Dzień wcześniej ,wieczorem śliwki  zalewamy wódką, odstawiamy

Warstwa  śmietanowa:
  • 500ml śmietanki kremówki 30%
  • 2-3 łyżki  cukru pudru
  • 2 śmietan-fix 
Schłodzoną śmietanę ubijamy , pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz śmietan-fix

Poncz( w oryginalnym przepisie biszkopt nie był nasączany niczym więc można pominąć):
  • ⅓ szklanki zaparzonej  rozpuszczalnej kawy z 1 czubatej łyżeczki
  • ⅓ szklanki wódki
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą

Dodatkowo:
  • 50g startej najlepiej gorzkiej czekolady

Wykonanie:
Biszkopt:
  • białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, partiami wsypujemy  cukier, następnie nie przerywając ubijania dodajemy po jednym żółtku
  • do masy dodajemy przesianą mąki  z kakao, mieszamy
  • na koniec dodajemy proszek do pieczenia oraz ocet,  jeszcze raz wszystko delikatnie mieszamy i przekładamy do formy (25x30cm lub 24x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia
  • biszkopt pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C
Krem śliwkowy:
  • masło ucieramy na puch, stopniowo dodajemy krem typu nutella oraz śliwki które dzień wcześniej, najlepiej wieczorem zalewamy alkoholem( ja je zblędowałam ale można je też posiekać jeżeli lubicie większe kawałki) ,na sam koniec wlewamy powoli alkohol w którym były moczone śliwki, mieszamy
Wykonanie:
  • zimny biszkopt przecinamy , tworząc dwa blaty
  • pierwszy blat nasączamy  ponczem , następnie wykładamy na niego całą masę czekoladowo-śliwkową, którą przykrawamy drugim blatem ,który również nasączamy naparem z kawy z wódką, smarujemy  go ubitą śmietaną, na wierzch ściemy na tarce czekoladę, schładzamy w lodówce
  • autor sugeruje aby godzinę przed podaniem ciasto wyjąć z lodówki.





Źródło:  http://zmiksowani.pl/przepis/497977



10 komentarzy:

  1. Brzmi przepysznie :D jeszcze do tego śliwka z czekoladą- idealnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale świetna nazwa! :) A ciasto wygląda obłędnie. Na pewno wypróbuję ten przepis, bo już same zdjęcia zachęcają do odpoczynku przy kawie i cieście ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziewczyny do kremu użyć masła 82%?i masło ucieramy pałką czy można robotem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. masło 82% i najszybciej to ucierać jest mikserem, pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Pierwszy raz spotykam się z takim ciastem. Wygląda na smaczne.

    - - -
    Zapraszam tutaj http://roadamerican.pl/pancakes/. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciasto warte przetestowania , polecam :D
      ps dziękuję za zaproszenie na pewno wpadnę :D
      pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Przepis warty przygotowania. Świetne ciasto.

    OdpowiedzUsuń