Składniki:
- 50g świeżych drożdży
- 100g drobnego cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 500g mąki pszennej
- szczypta soli
- 5 dużych żółtek
- 300-350ml letniego mleka
- 100g roztopionego masła
- skórka starta z ½ cytryny
- 50g rodzynek namoczonych w rumie
- 2 łyżki skórki pomarańczowej
- 2 łyżki płatków lub słupków migdałowych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- dodatkowo cukier puder do obsypania gotowej babki
Wykonanie:
- wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- zaczynamy od przygotowania rozczynu drożdżowego, do miseczki wkładamy, pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę letniego mleka i 1 łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na około 15 minut aż podwoi swoją objętość
- w misce ucieramy żółtka i cukry, następnie dodajemy część mąki, szczyptę soli, zaczyn, roztopione masło oraz mleko, ciasto wyrabiamy ręcznie lub używamy miksera, następnie stopniowo dodajemy pozostałą mąkę, ciasto nie powinno być za twarde.
- na koniec do wyrobionego ciasta dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek, startą skórkę z cytryny oraz bakalie, całość jeszcze raz wyrabiamy , a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość
- formę do babki z kominem, smarujemy masłem, przekładamy do niej ciasto ( nie powinno zajmować więcej niż ½ objętości) i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia
- wyrośnięte ciasto smarujemy rozbełtanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika z funkcją termoobiegu o temperaturze 150ºC , pieczemy 30-45minut zależy jakiej formy użyjecie
- gotową babkę, studzimy na kratce, a następnie posypujemy cukrem pudrem.
Źródło: http://www.tvnstyle.pl/aktualnosci,1865,n/przepisy-z-1-odc-pysznej-wielkanocy,78180.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz