środa, 5 kwietnia 2017

BABA DROŻDŻOWA II



  
Składniki:
  • 50g świeżych drożdży
  • 100g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 500g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 5 dużych żółtek
  • 300-350ml letniego mleka
  • 100g roztopionego masła
  • skórka starta z ½ cytryny
  • 50g  rodzynek namoczonych w rumie
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki płatków lub słupków migdałowych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • dodatkowo cukier puder do obsypania gotowej babki
 
Wykonanie:
  • wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
  • zaczynamy od przygotowania rozczynu drożdżowego, do miseczki wkładamy, pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę letniego mleka i 1 łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na około 15 minut aż podwoi swoją objętość
  • w misce ucieramy żółtka i cukry, następnie dodajemy część mąki, szczyptę soli, zaczyn, roztopione masło oraz mleko, ciasto wyrabiamy ręcznie lub używamy miksera, następnie  stopniowo dodajemy pozostałą mąkę, ciasto nie powinno być za twarde.
  • na koniec do  wyrobionego ciasta dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek, startą skórkę z cytryny  oraz bakalie, całość jeszcze raz wyrabiamy , a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość
  • formę do babki z kominem, smarujemy masłem, przekładamy do niej ciasto ( nie powinno zajmować więcej niż ½ objętości) i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia
  • wyrośnięte ciasto smarujemy rozbełtanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika z funkcją termoobiegu o temperaturze 150ºC , pieczemy 30-45minut zależy jakiej formy użyjecie
  • gotową babkę, studzimy na kratce, a następnie posypujemy cukrem pudrem.





Źródło: http://www.tvnstyle.pl/aktualnosci,1865,n/przepisy-z-1-odc-pysznej-wielkanocy,78180.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz