czwartek, 6 kwietnia 2017

CIASTO KAKAOWE BEZ MLEKA I JAJEK

Ciasto które uwielbiam, po pierwsze jest szybkie,  po drugie proste, po trzecie wilgotne, po czwarte kakaowe, po piąte bez jajek i mleka , a po szóste za każdym razem może smakować  inaczej dzięki dodatkom, piekłam różne kombinacje i za każdym razem wychodzi pyszne. A na dodatek ciasto należy do tych zdrowszych. Więc polecam na święta i nie tylko :)

 
Składniki:
  • 1 ½ szklanki mąki ( użyłam pełnoziarnistej)
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ do ¾  szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 szklanka zimnej wody lub soku czy mleka owsianego
  • ⅓ kubka oleju np. kokosowego
  • 1 łyżka octu np. jabłkowego
  • dodatkowo garść np. suszonej żurawiny i kandyzowanej skórki pomarańczowej z firmy Helio ( generalnie do tego ciasta możecie użyć również owoców typu jabłko, banan czy maliny oraz innych waszych ulubionych suszonych owoców czy orzechów)


Wykonanie:
  • wszystkie suche składniki  czyli mąkę, kakao, sól, sodę, cukier brązowy i waniliowy wkładamy do miski i mieszamy
  • do suchych składników dodajemy mokre czyli wodę ( dałam pół szklanki wody i pół soku pomarańczowego), olej i ocet, mieszamy na koniec do masy dodajemy żurawinę i skórkę pomarańczową lub inne wasze ulubione dodatki i jeszcze raz całość mieszamy
  • ciasto przekładamy do niewielkiej  tortownicy  (18-20cm)  lub małej formy z kominkiem, pieczemy około 30 minut ( choć czasami trwa to dłużej zależy od formy jaką użyjecie) do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180ºC.





Źródło: http://pinkcake.blox.pl/2013/05/Przepis-na-proste-ciasto-bez-jajek-i-mleka.html

2 komentarze:

  1. Wygląda pysznie <3 Uwielbiam kakaowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gorąco polecam , ciasto jest pyszne :)

      Usuń