Składniki:
- 1 ½ szklanki mąki ( użyłam pełnoziarnistej)
- 3 łyżki ciemnego kakao
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ do ¾ szklanki brązowego cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 szklanka zimnej wody lub soku czy mleka owsianego
- ⅓ kubka oleju np. kokosowego
- 1 łyżka octu np. jabłkowego
- dodatkowo garść np. suszonej żurawiny i kandyzowanej skórki pomarańczowej z firmy Helio ( generalnie do tego ciasta możecie użyć również owoców typu jabłko, banan czy maliny oraz innych waszych ulubionych suszonych owoców czy orzechów)
Wykonanie:
- wszystkie suche składniki czyli mąkę, kakao, sól, sodę, cukier brązowy i waniliowy wkładamy do miski i mieszamy
- do suchych składników dodajemy mokre czyli wodę ( dałam pół szklanki wody i pół soku pomarańczowego), olej i ocet, mieszamy na koniec do masy dodajemy żurawinę i skórkę pomarańczową lub inne wasze ulubione dodatki i jeszcze raz całość mieszamy
- ciasto przekładamy do niewielkiej tortownicy (18-20cm) lub małej formy z kominkiem, pieczemy około 30 minut ( choć czasami trwa to dłużej zależy od formy jaką użyjecie) do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
Źródło: http://pinkcake.blox.pl/2013/05/Przepis-na-proste-ciasto-bez-jajek-i-mleka.html
Wygląda pysznie <3 Uwielbiam kakaowe wypieki :)
OdpowiedzUsuńgorąco polecam , ciasto jest pyszne :)
Usuń