wtorek, 23 maja 2017

KOSTKA ALPEJSKA





Składniki (forma 25x38cm):
Biszkopt:
  • 4 jajka ( osobno białka i żółtka)
  • szczypta soli
  • ½ szklanki drobnego cukru
  • ⅓ mąki pszennej
  • ⅓ szklanki ciemnego kakao
Krem:
  • puszka masy kajmakowej 400g
  • 200g masła
  • 4 łyżki ajerkoniaku lub 2 łyżki mocnej kawy ( zrobionej z 1 łyżeczki kawy sypanej )
  • 300-400g małych bezików
Warstwa z bitą śmietaną:
  • 800g śmietany kremówki 30-36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • 1 łyżka żelatyny
Do nasączenia:
  • około 5 łyżek wody wymieszanych z 3 łyżkami np. likieru kawowego lub wódki lub soku z cytryny lub herbaty
Dodatkowo:
  • 260g powideł śliwkowych lub innego ulubionego dżemu
  • 50g gorzkiej czekolady


Wykonanie:
Biszkopt:
  • białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie partiami ( nie przerywając miksowania ) dodajemy cukier, miksujemy aż uzyskamy gładką i sztywną pianę
  • do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku, ciągle ubijając , na koniec wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z kakao i dokładnie całość mieszamy
  • do blaszki (25x38cm) wyłożonej papierem do  pieczenia , przekładamy masę, wyrównujemy, pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170ºC
Krem:
  •  masło ubijamy do białości około 8 minut, w takcie ucierania dodajemy likier  lub kawę, następnie partiami dodajemy masę kajmakową cały czas ubijając. Gotową masę mieszamy z  pokruszonymi bezami
Bita śmietana:
  • żelatynę namaczamy w 3 łyżkach soku z cytryny, odstawiam. Napęczniałą żelatynę przekładamy do  rondla i podgrzewamy, aż się rozpuści, studzimy
  • śmietanę kremówkę razem z cukrem pudrem ubijamy na sztywno, następnie do  przestudzonej żelatyny dodajemy 2-3 łyżki ubitej śmietany mieszamy i dodajemy do pozostałej ubitej śmietany, mieszamy
Wykonanie:
  • zimny biszkopt nasączamy ponczem i smarujemy dżemem,
  • następnie wykładamy krem kajmakowy, na którym rozsmarowujemy bitą śmietanę
  • na koniec na wierzch ścieramy gorzką czekoladę.





Źródło: http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/kostka_alpejska/przepis.html

6 komentarzy:

  1. Pysznie to wygląda :) Zazdroszczę talentu, mi rzadko coś tak ładnie wychodzi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spokojnie to tylko wygląda ,że jest takie skomplikowane, bardziej pracochłonne ale nie jest aż takie trudne w wykonaniu, warto przetestować :)

      Usuń
  2. Ale piękna, wygląda bardzo apetycznie. Aż by się zjadło taką kostkę.
    Piękne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję i gorąco polecam, ciacho warte przetestowania :)

      Usuń