poniedziałek, 30 października 2017

BABKA WANILIOWO CZEKOLADOWA Z DUSZKIEM HALLOWEEN


 
Składniki:
Ciasto ciemne:
  • ½ kostki margaryny (125g)
  • ¾ szklanki cukru
  • ¼ szklanki wody
  • 4 łyżki ciemnego kakao
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 średnie jajka
Ciasto jasne:
  • 5 średnich jajek ( osobno białka i żółtka)
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ szklanki przegotowanej  zimnej wody
  • ⅓ szklanki oleju np. rzepakowego


Wykonanie:
Ciasto ciemne:
  • do rondla wkładamy margarynę, cukier, wodę i kakao, całość podgrzewamy i mieszamy tak długo, aż cukier się rozpuści i wszystkie składniki się ze sobą połączą, gotowe odstawiamy do ostudzenia
  • do zimnej masy czekoladowej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz jajka, miksujemy
  • gotowe ciasto przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 20-25minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180ºC
  • z gotowego ,wystudzonego ciasta foremką  wycinamy  np. duszki

Ciasto jasne:
  • białka ubijamy z szczyptą soli, następnie dodajemy łyżka po łyżce cukier, cały czas miksując,
  • do ubitych białek dodajemy żółtka jedno po drugim ( jedno  żółtko, miksujemy, drugie miksujemy i tak, aż do końca)
  • na  koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wodę oraz olej, całość dokładnie ale delikatnie mieszamy
  • do keksówki  (30x10cm) wyłożonej papierem do pieczenia , na dno wylewamy cienką warstwę  jasnej masy na której układamy ciasno czekoladowe duszki, które następnie przykrywamy resztą ciasta
  • babkę pieczemy około 50-60 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180ºC.







Źródło: http://blogzapetytem.pl/2017/02/20/babka-z-serduszkiem/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz