Składniki
na 12 szt.:
- 100g gorzkiej czekolady
- 80g masła
- 30g ciemnego kakao
- 3 średnie jajka
- 120g cukru
- 250g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5-6 łyżek mleka
- dodatkowo żelki w kształcie dżdżownic
Wykonanie:
- w rondlu rozpuszczamy czekoladę, masło oraz kakao, gotową masę odstawiamy do ostudzenia
- jajka ubijamy z cukrem, następnie partiami dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz masę czekoladową i mleko, masa będzie gęsta, ( jeżeli będzie zbyt gęsta to dodajemy kolejną łyżkę czy dwie mleka) całość miksujemy
- masę przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami do ¾ ich wysokości, pieczemy do suchego patyczka około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180˚C
- zimne muffiny ozdabiamy żelkami i gotowe :)
Źródło: http://slodkaprzygoda.blogspot.com/2013/09/muffiny-ekstremalnie-czekoladowe.html
hehe, strasznie smaczne :)
OdpowiedzUsuńhi hi :D
Usuńsuper, wygląda to interesująco :)
OdpowiedzUsuń