sobota, 28 października 2017

CIASTECZKA WANILIOWE MUMIE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ




Składniki na 2 blaszki ciasteczek:
  • 250g mąki pszennej
  • 60 do 90g cukru pudru
  • 1 średnie jajko
  • 125g masła
  • ziarenka z ½ laski wanilii
  • do ozdoby:  biała czekolada około 80g , metaliczne groszki

Wykonanie:
  • wszystkie składniki czyli mąkę, cukier puder, jajko, masło i ziarenka wanilii, wkładamy do miski i zagniatamy gładkie ciasto, formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na 30 minut
  • ciasto  wałkujemy i wycinamy prostokąty ,którym delikatnie zaokrąglamy rogi , ciastka układamy na blaszce, pieczemy na złoty kolor około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC
  • roztopioną białą czekoladę dzielimy mniej więcej na pół , część zostawiamy w miseczce, a drugą wlewamy do woreczka np. strunowego i odcinamy róg
  • na ciasteczkach na całej długości  rozsmarowujemy czekoladę, następnie za pomocą woreczka tworzymy pasy, na końcu, nim czekolada zastygnie umieszczamy "oczy" z groszków  i już słodkie mumie polecają się do chrupania :P





2 komentarze:

  1. Wspaniałe!
    Dzieciom podobałoby się i jedzenie i robienie...
    :)

    OdpowiedzUsuń