poniedziałek, 23 października 2017

CIASTO DYNIOWE Z KRUSZONKĄ ORZECHOWĄ

Pyszne, aromatyczne, korzenne i do tego wilgotne ciasto dyniowe dla mnie nowe odkrycie ciasta dyniowego, ciasto warte przetestowania :)


Składniki:
Ciasto (30x12cm):
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ⅔ szklanki cukru ( dałam brązowy)
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki zmielonych goździków
  • ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • ½ szklanki żurawiny lub rodzynek
  • 2 jajka
  • ¼ szklanki oleju np. rzepakowego
  • ⅓ szklanki jogurtu naturalnego
  • ½ szklanki miodu
  • ¾ szklanki puree z dyni
  • ⅓ łyżeczki aromatu waniliowego
Kruszonka:
  • ¼ szklanki posiekanych migdałów lub orzechów laskowych
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru ( dałam brązowy)
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1½ łyżki schłodzonego masła
Ze wszystkich składników zagniatamy kruszonkę


Wykonanie:
  • do miski wkładamy mąkę, cukier, sodę, sól, cynamon, goździki i gałkę muszkatołową oraz żurawinę, mieszamy i odstawiamy
  • w drugiej misce mieszamy ze sobą jajka, olej, jogurt, miód, puree z dyni oraz aromat waniliowy
  • do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy do połączenia składników
  • ciasto przekładamy do formy 30x12cm wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy kruszonką , pieczemy około 60 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180ºC.








Źródło: https://malacukierenka.pl/ciasto-dyniowe-z-kruszonka.html

4 komentarze:

  1. Wygląda naprawdę przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam, piekłam parę razy z rzędu , jak dla mnie idealne na tą porę roku :)

      Usuń
  2. Smakowite zdjęcia! Zapraszam do sprawdzenia przepisu na ciasto dyniowe z mąką orkiszową :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pięknie dziękuję :) i wpadam po przepis :) pozdrawiam :)

      Usuń