Ciasto (30x12cm):
- 2 szklanki mąki pszennej
- ⅔ szklanki cukru ( dałam brązowy)
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki zmielonych goździków
- ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- ½ szklanki żurawiny lub rodzynek
- 2 jajka
- ¼ szklanki oleju np. rzepakowego
- ⅓ szklanki jogurtu naturalnego
- ½ szklanki miodu
- ¾ szklanki puree z dyni
- ⅓ łyżeczki aromatu waniliowego
- ¼ szklanki posiekanych migdałów lub orzechów laskowych
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru ( dałam brązowy)
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- 1½ łyżki schłodzonego masła
Wykonanie:
- do miski wkładamy mąkę, cukier, sodę, sól, cynamon, goździki i gałkę muszkatołową oraz żurawinę, mieszamy i odstawiamy
- w drugiej misce mieszamy ze sobą jajka, olej, jogurt, miód, puree z dyni oraz aromat waniliowy
- do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy do połączenia składników
- ciasto przekładamy do formy 30x12cm wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy kruszonką , pieczemy około 60 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
Źródło: https://malacukierenka.pl/ciasto-dyniowe-z-kruszonka.html
Wygląda naprawdę przepysznie :)
OdpowiedzUsuńpolecam, piekłam parę razy z rzędu , jak dla mnie idealne na tą porę roku :)
UsuńSmakowite zdjęcia! Zapraszam do sprawdzenia przepisu na ciasto dyniowe z mąką orkiszową :)
OdpowiedzUsuńpięknie dziękuję :) i wpadam po przepis :) pozdrawiam :)
UsuńTo ciasto musi być pyszne.
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny sernik, dzieci były zadowolone
OdpowiedzUsuń