Składniki:
- 2 średnie jajka ( osobno białka i żółta)
- szczypta soli
- ⅓ szklanki drobnego cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- ½ szklanki mąki pszennej
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki majonezu
Wykonanie:
- biała ubijamy ze szczyptą soli odstawiamy
- w drugiej misce ucieramy żółtka z cukrem do białości, dodajemy sok z cytryny, miksujemy następnie dodajemy mąki, proszek do pieczenia oraz majonez, ponownie miksujemy
- na koniec do masy dodajemy ubite białka, całość delikatnie mieszamy
- masę przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami do ¾ ich wysokości
- pieczemy około 25 minut, do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
Źródło: http://przepisyjoli.com/2016/03/wielkanocne-babeczki-majonezowe/
Wypieki jak z cukierni.
OdpowiedzUsuńTo są zdecydowanie moje smaki
OdpowiedzUsuń