wtorek, 27 marca 2018

BABECZKI CYTRYNOWO MAJONEZOWE




Składniki:
  • 2 średnie jajka ( osobno białka i żółta)
  • szczypta soli
  • ⅓ szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki majonezu


Wykonanie:
  • biała ubijamy ze szczyptą soli odstawiamy
  • w drugiej misce ucieramy żółtka z cukrem do białości, dodajemy sok z cytryny, miksujemy następnie dodajemy mąki, proszek do pieczenia oraz majonez, ponownie miksujemy
  • na koniec do masy dodajemy ubite białka, całość delikatnie mieszamy
  • masę przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami do ¾ ich wysokości
  • pieczemy około 25 minut, do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180ºC.






Źródło: http://przepisyjoli.com/2016/03/wielkanocne-babeczki-majonezowe/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz