piątek, 30 marca 2018

CZEKOLADOWA BABKA MAJONEZOWA


 
Składniki (keksówka 30x11cm):
  • 5 szt. średnich jajek
  • szczypta soli
  • ¾ szklanki drobnego cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  •   szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 czubate łyżki ciemnego kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 duże łyżki majonezu (czubate)
  • aromat waniliowy ( pominęłam)
  • dodatkowo np. gorzka czekolada, czekoladowe jajka


Wykonanie:
  • w misce ubijamy całe jaja ze szczyptą soli na puszystą masę
  • następnie stopniowo dodajemy oba cukry i miksujemy, aż uzyskamy konsystencję gęstego kogla-mogla
  • do masy jajecznej dodajemy przesiane mąki, kakao oraz proszek do pieczenia, miksujemy krótko na niskich obrotach, na koniec dodajemy majonez i jeszcze raz całość krótko miksujemy
  • ciasto przekładamy do formy keksowej (autorka nie wskazała rozmiaru foremki więc użyłam 30x11cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 45-50 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 170ºC. Ciasta nie wyjmujemy od razu z piekarnika ( piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki i zostawiamy ciasto na 10 minut w środku, dzięki temu nie opadnie)
  • ostudzoną babkę polewamy roztopioną czekoladą użyłam gorzkiej plus dodam jajka czekoladowe i żurawinę, ale to co użyjecie do ozdoby to tak naprawdę zależy już od was i tego co lubicie :)






Źródło: http://grunttoprzepis.blogspot.com/2015/04/czekoladowa-babka-majonezowa-konkurs.html

2 komentarze:

  1. Mniam! Świetnie wygląda ta babka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Babki z majonezem jeszcze nie próbowałam ;p

    OdpowiedzUsuń