piątek, 30 marca 2018

MAZUREK CYTRYNOWY




Składniki:
Spód:
  • 250g mąki pszennej
  • 125g masła
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 średnie jajko
  • 1-2 łyżki zimnej wody
Cytrynowy syrop:
  • 1 obrana i pokrojona w plastry cytryna
  • około ½ szklanki wody
  • ½ szklanki cukru
Krem:
  • 150g sera mascarpone
  • 100g białej czekolady
  • 2 łyżki syropu cytrynowego
Wykonanie:
Spód  (forma 24x24 lub 25x35cm):
  • ze wszystkich składników czyli mąki, cukrów, masła jajka i wody zagniatamy gładkie ciasto
  • ciasto wałkujemy na blacie podsypanym delikatnie mąką , (ja piekłam je w kwadratowej formie 24x24cm plus dodałam wałek z ciasta na około spodu ,natomiast autorka rozwałkowała ciasto na 25x35cm i podzieliła na dwie części bez rantu,) przekładamy je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy je widelcem
  • spód pieczemy na złoty kolor około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC
  • gotowy studzimy ale najlepiej zostawiamy go w blaszce żeby się nie połamał
Cytrynowy syrop:
  • do garnka dodajemy wszystkie składniki czyli wodę, cukier oraz obraną i pokrojoną w plastry cytrynę, całość gotujemy około 30 minut, aż cytryna będzie szklista. Cytrynę można wyjąć i odsączyć na papierze do pieczenia albo użyć taką bezpośrednio z syropu
Krem:
  •  serek mascarpone mieszamy z dwiema łyżkami przestudzonego syropu z cytryn i roztopioną czekoladą
Wykonanie:
  • zimny spód mazurka smarujemy kremem i ozdabiamy go cytrynami z  syropu






Źródło: http://kotlet.tv/mazurek-cytrynowy/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz