Składniki:
- 225g zimnego masła
- ¾ szklanki cukru pudru
- 2 ⅔ szklanki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli( dałam mniej)
- 1 średnie jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii ( dałam ziarenka z laski wanilii)
- 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów ( pominęłam)
- migdały około ¾ szklanki
Wykonanie:
- ze wszystkich składników czyli masła, cukru, mąki, proszku do pieczenia, soli, jajka, wanilii oraz jak używacie ekstraktu z migdałów zagniatamy ciasto i zawijamy w folię i wkładamy je do lodówki na 30 minut
- po tym czasie ciasto wyciągamy z lodówki i formujemy z niego ciastka w kształcie palców ( najlepiej żeby były cienkie bo ciastka w czasie pieczenia rosną) na czubku każdego umieszczamy migdał, na koniec za pomocą np. wykałaczki robimy rowki tak żeby przypominały ludzkie palce
- gotowe i uformowane ciastka schładzamy w lodówce 15minut
- ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC ( z podanych składników wychodzą dwie blaszki z piekarnika ciasteczek).
Źródło: https://www.mojewypieki.com/przepis/paluszki-wiedzmy
Klasyk klasyków:)
OdpowiedzUsuńRewelacja :D Szkoda, że dopiero teraz na to trafiłam...
OdpowiedzUsuńAle bajecznie wyglądają. Chętnie skorzystam z tego przepisu.
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja
OdpowiedzUsuń