Składniki:
- 1¾ szklanki mąki orkiszowej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- ⅓ łyżeczki zmielonego imbiru
- ⅓ łyżeczki zmielonego kardamonu
- ⅓ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- ⅓ łyżeczki mielonych goździków
- szczypta soli
- ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 4 duże łyżki miodu
- ⅓ szklanki roztopionego oleju kokosowego
- 2 średnie jajka
- 1 szklanka puree z dyni
- ¼ szklanki mleka
- 2 łyżeczki
ekstraktu waniliowego
Polewa
czekoladowa:
- 4 płaskie łyżki oleju kokosowego
- 4 płaskie łyżki ciemnego kakao
- 1-2 duże łyżki miodu
- 2-4 łyżki gorącej wody
Wykonanie:
- do jednej miski wkładamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, imbir, kardamon, gałkę, goździki, szczyptę soli oraz orzechy, mieszamy i odstawiamy
- w drugiej misce miksujemy ze sobą miód z olejem kokosowym, następnie dodajemy jajka ,puree z dyni , mleko oraz ekstrakt waniliowy, mieszamy
- do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy tylko do połączenia się składników
- ciasto przekładamy do keksówki (25x12cm) wyłożonej papierem do pieczenia,
- pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 170ºC około 60 minut do suchego patyczka
- zimne ciasto
polewamy polewą czekoladową.
Polewa
czekoladowa:
- olej i miód rozpuszczamy w rondlu, podgrzewamy do chwili aż miód się rozpuści, ściągamy z pieca i dodajemy kakao, masa może się zważyć dlatego dodajemy 2 do 4 łyżek gorącej wody, mieszamy aż powstanie gładka polewa, odstawiamy do ostudzenia.
Źródło: https://malacukierenka.pl/orkiszowe-ciasto-dyniowe.html
Wygląda naprawdę niesamowicie pysznie :D
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis na dyniowe ciasto.
OdpowiedzUsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie
OdpowiedzUsuń