środa, 28 listopada 2018

CIASTO DYNIOWO-ORKISZOWE




Składniki:
  • 1¾ szklanki mąki orkiszowej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • ⅓ łyżeczki zmielonego imbiru
  • ⅓ łyżeczki zmielonego kardamonu
  • ⅓ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • ⅓ łyżeczki mielonych goździków
  • szczypta soli
  • ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 4 duże łyżki miodu
  • ⅓ szklanki roztopionego oleju kokosowego
  • 2 średnie jajka
  • 1 szklanka puree z dyni
  • ¼ szklanki mleka
  • 2 łyżeczki ekstraktu  waniliowego
Polewa czekoladowa:
  • 4 płaskie łyżki oleju kokosowego
  • 4 płaskie łyżki ciemnego kakao
  • 1-2 duże łyżki miodu
  • 2-4 łyżki gorącej wody

 
Wykonanie:
  • do jednej miski wkładamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, imbir, kardamon, gałkę, goździki, szczyptę soli oraz orzechy, mieszamy  i odstawiamy
  • w drugiej misce miksujemy ze sobą miód z olejem kokosowym, następnie dodajemy jajka ,puree z dyni , mleko oraz ekstrakt waniliowy, mieszamy
  • do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy tylko do połączenia się składników
  • ciasto przekładamy do keksówki (25x12cm) wyłożonej papierem do pieczenia,
  • pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 170ºC około 60 minut do suchego patyczka
  • zimne ciasto polewamy polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:
  •  olej i miód rozpuszczamy w rondlu, podgrzewamy do chwili aż miód się rozpuści, ściągamy z pieca i dodajemy kakao, masa może się zważyć dlatego dodajemy 2 do 4 łyżek gorącej wody, mieszamy aż powstanie gładka polewa, odstawiamy do ostudzenia.






Źródło: https://malacukierenka.pl/orkiszowe-ciasto-dyniowe.html

3 komentarze: