sobota, 27 października 2018

MUFFINY DYNIOWO-JABŁKOWE


 
Składniki:
  • 250g mąki pszennej
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 płaskie łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 4 średnie jajka
  • 130g brązowego cukru
  • 200 ml oleju np. rzepakowego
  • 200g puree z dyni
  • 1 średnie jabłko starte na tarce o dużych oczkach


Wykonanie:
  • do jednej miski wkładamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz sól, mieszamy i odstawiamy
  • w drugiej misce mieszamy ze sobą jajka, cukier, olej, puree z dyni oraz tarte jabłko
  • do suchych składników dodajemy mokre i całość krótko mieszamy tylko do połączenia składników
  • ciasto przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami do ¾  ich wysokości, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175ºC około 20-25minut do suchego patyczka.





Źródło: https://mgotuje.pl/muffiny-dyniowe-z-jablkiem/

2 komentarze: