poniedziałek, 29 lipca 2019

FIT CIASTKA JEŻYKI



 Składniki (+/- 10-12 małych lub 6 dużych ciastek):

Ciastka:
  • 1 średnie jajko
  • 75g mąki ryżowej
  • 20g mąki kokosowej
  • 10g  rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 15g syropu klonowego
  • 1 łyżka erytrolu lub innego słodzidła
 Karmel:
  • 50g  daktyli
  • 25g masła orzechowego
  • 15g dowolnych orzechów
  • 20g rodzynek
 Polewa:
  • 50g gorzkiej czekolady 70-90% kakao
  • 15g oleju kokosowego


Wykonanie:

Ciastka:
  • do miski wkładamy wszystkie składniki czyli jajko, obie mąki, rozpuszczony olej, syrop klonowy oraz erytrol , zagniatamy i odstawiamy na chwilę aby mąka wciągnęła wodę, następnie z masy formujemy niewielkie płaskie ciasteczka i  układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • pieczemy  10-15 minut  na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180ºC
Karmel:
  • daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy je na 30 minut, po tym czasie wylewamy wodę , dodajemy masło orzechowe i blędujemy do uzyskania gładkiej masy
Polewa:
  • w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę razem z olejem
Wykonanie całości:
  • upieczone i przestudzone ciastka smarujemy daktylowo-orzechowym karmelem, na którym układamy rodzynki i posiekane orzechy, polewamy polewą czekoladową i wkładamy do  lodówki. Po 15-30 minutach ciastka są gotowe.







Źródło: Istagram Doomifit

2 komentarze:

  1. Smakowicie wyglądają, chętnie wypróbuje przepis żeby móc ich skosztować:) Z ogromną przyjemnością jeszcze tutaj wpadnę i zapraszam do mnie;)

    OdpowiedzUsuń