niedziela, 10 marca 2013

SMAŻONE MLEKO- LECHE FRITA

Jakiś czas temu w którym z programów podróżniczych ktoś wspomniał o popularnym hiszpańskim deserze Leche Frita czyli smażone mleko. Nie ukrywam , że zaciekawił mnie ten deser, a raczej jego smak. A jak już mnie  coś kulinarnie zaciekawi to muszę to zrobić :) . I tak poszukałam tu i tam, aż na stronie moje wypieki, znalazłam poniższy przepis. Powiem tak deser ciekawy i inny od tych które znałam, trochę zabawy z nim jest ale wydaje mi się, że warto go wypróbować :)


Składniki:
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  •  3 szklanki pełnego mleka  
  •  ½ szklanki  cukru 
  • 2 laski wanilii
Panierka:
  • 2 jajka, roztrzepane  
  • 1 szklanka drobnej bułki tartej
Dodatkowo do obtoczenia gotowych kwadracików budyniowych:
  • olej do smażenia   
  • cukier puder wymieszany z cynamonem

Wykonanie:
  • Do rondla dodajemy  mąkę ziemniaczaną oraz szklankę  mleka i dokładnie rozrabiamy, aż wszystko się połączy,  
  • dodajemy pozostałe 2 szklanki mleka, cukier i ziarenka z  2 lasek wanilii , wszystko zagotowujemy, cały czas mieszając, od chwili zagotowania, gotujemy  jeszcze 1 - 2 minuty, do otrzymania bardzo gęstego mlecznego budyniu
  • ugotowany , gorący budyń przelewamy do wcześniej przygotowanego naczynia  w kształcie kwadratu czy koła  o bokach/średnicy nie większych niż 21cm, wysmarowanego cienką warstwą oleju , 
  • budyń wyrównujemy  i przykrywamy folią spożywczą tak aby dotykała budyniu, zapobiegnie to powstaniu kożucha, odstawiamy do przestudzenia, a następnie schładzamy w lodówce  najlepiej przez noc,
  • kolejnego dnia naczynie z budyniem przejeżdżamy wzdłuż ścianek ostrym i cienkim nożem, 
  • odwracamy naczynie i przekładamy cały budyń na duży talerz lub deskę do krojenia i kroimy w  kwadraty, o boku około 2 cm, 
  •  każdy budyniowy kwadracik obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy na oleju (oleju powinno być 0,6-1cm wysokości patelni)tak aby były dokładnie wysmażone z oby stron na brązowo,
  •  gotowe odsączamy na ręczniku papierowym i jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze pudrze wymieszanym z cynamonem, 
  • deser można podawać zarówno na ciepło jaki i zimno . Smacznego:)



źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/leche-frita-smazone-mleko---deser-hiszpanski

10 komentarzy:

  1. Dla mnie to przepis nowość, nie spotkałam się jeszcze z takim smażeniem :) bardzo pomysłowe i jestem ciekawa smaku.

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo smakowicie! :) Dziękujemy za zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń
  3. deser bardzo ciekawy i choćby dlatego warto go wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. cała przyjemność po mojej stronie :) cieszę się, że zdjęcia się podobają :)

    OdpowiedzUsuń
  5. strasznie jestem ciekawa, jak to smakuje już po usmażeniu!

    OdpowiedzUsuń
  6. troszke przerażający ten przepis.. hehe ale postaram sie miec odwagę sprobować zrobić :p

    OdpowiedzUsuń
  7. To jest pyszne! O ile się uda zrobić żeby się nie rozpadło to wychodzi rewelacyjne. Ja robiłam kilka razy i szczerze mówiąc raz udało mi się zrobić pyszniutkie.
    A teraz wpadłam na pomysł, żeby wlać budyń do foremek silikonowych do czekoladek to może nie trzeba będzie się bawić w krojenie tylko prosto w panierkę. Jak się uda to dam znać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o to jestem ciekawa jak się patent z foremkami sprawdzi :) Czekam na efekty :) pozdrawiam

      Usuń