poniedziałek, 11 listopada 2013

ROGALE MARCIŃSKIE

Powiem krótko uległam, upiekłam i nie żałuję , pychota :D . Niestety nie było mi jeszcze dane skosztować oryginalnych poznańskich rogali  marcińskich ale wszystko przede mną, będzie to pretekst żeby  odwiedzić  Poznań i zmierzyć się z oryginałem  :)  Krótko mówiąc rogale mimo swojej pracochłonności są pyszne i warte zrobienia, są zrobione na bazie ciasta drożdżowego półfrancuskiego,  nadziewane  białym makiem, marcepanem i bakaliami  z podanej ilości wychodzi około 22 średnich rogali , gorąco zachęcam i polecam  je nie tylko  na 11.11 :)




Składniki na ciasto:
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 łyżka suchych drożdży  (12 g)
  • 1 jajko
  • ½  łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3 ½  szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 225 g masła, w temperaturze pokojowej (z tego 2 łyżki odkładamy do ciasta)
Składniki na nadzienie:
  • 300 g białego maku
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g zblanszowanych migdałów
  • 100 g marcepanu
  • ¾  szklanki cukru pudru
  • 3 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
Dodatkowo:
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
  • posiekane orzechy włoskie lub migdały do posypania
Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 - 3 łyżki gorącej wody


Wykonanie ciasta:
  • suche drożdże dodajemy do ciepłego mleka i zostawiamy na 10 minut aby się rozpuściły, następnie dodajemy jajko i ekstrakt wanilii i wszystko delikatnie mieszamy
  • mąkę , cukier oraz szczyptę soli, mieszamy w dużej misce dodajemy 2 łyżki masła, które rozcieramy palcami  razem z mąką, następnie dodajemy  rozczyn drożdżowy
  • wyrabiamy ciasto bardzo krótko - tylko do połączenia składników, powinno pozostać lepiące
  • formujemy z niego prostokąt, który owijamy szczelnie folią i schładzamy  w lodówce przez 1 godzinę
  • schłodzone ciasto przekładamy na stolnicy/matę silikonową i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30x15, tak aby krótsza strona stanowiła górę i dół 
  • masło rozsmarowujemy równomiernie na cieście zostawiając po ½ cm marginesu dookoła
  • składamy ciasto zaczynając od krótszego boku czyli składamy ⅓ ciast od góry, następnie składamy dolną część tak aby przykryła to złożenie ( tak jak składa się kartkę papieru na trzy), dobrze sklejamy brzegi i  delikatnie rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o wymiarach 25x17 cm używając jak najmniejszej ilości mąki do podsypania i składamy ciasto tak jak poprzednio na trzy , schładzamy przez 45 minut
  • cały proces powtarzamy 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniem przez 30 minut
  • po ostatnim złożeniu , ciasto dokładnie owijamy folią  i wkładamy do lodówki  na minimum 5 godzin , a najlepiej na całą noc
  • ciasto wyjmujemy  z lodówki na 20 minut  przed robieniem rogali

Wykonanie  nadzienia:
  • mak i orzechy włoskie sparzamy gorącą wodą, po 15 minutach odcedzamy i odsączamy, mielimy dwukrotnie razem z migdałami
  • masę marcepanową rozcieramy  mikserem razem z cukrem pudrem, następnie dodajemy zmielony mak z orzechami, okruszki biszkoptowe oraz posiekaną  kandyzowaną skórkę pomarańczową, całość mieszamy , na koniec dodajemy śmietanę ale tylko tyle aby uzyskać dość zwartą plastyczną masę która nie powinna być zbyt płynna , ani zbyt twarda, dlatego najlepiej dodawać śmietanę stopniowo do masy. 
 Wykonanie rogalików:
  • ciasto na rogale rozwałkowujemy na prostokąt około 65x34 i przecinamy go przez środek tworząc dwa  podłużne prostokąty, każdy z nich kroimy na około10-12 trójkątów
  •  nadzienie rozsmarowujemy  na trójkach zostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkątów, zwijamy rogaliki zaczynając od najszerszego boku, w kierunku wierzchołka
  • rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia  do podwojenia objętości około 1h do 1 ½ 
  • wyrośnięte rogaliki smarujemy  roztrzepanym jajkiem  wymieszanym z mlekiem, pieczemy 20 minut, aż się ładnie zezłocą w piekarniku nagrzanym do 180ºC
  • upieczone  rogale wykładamy na kratkę i  jeszcze ciepłe lukrujemy i posypujemy posiekanymi migdałami i gotowe





  
  

Źródło:  http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=22656&hl=rogale

9 komentarzy:

  1. podziwiam każdego, komu chciało się je upiec;) kradnę jednego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję:) faktycznie te rogale nie są za łatwe i pracochłonne ale lubię małe kulinarne wyzwania :)

      Usuń
  2. Ale wypełnione nadzieniem! Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają obłędnie jeszcze nigdy nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. warto :) to był mój pierwszy raz i nie ostatni , naprawdę pyszne i warte tej pracy :)

      Usuń
  4. Jednym słowem: MNIAM! Niestety jestem leniuszkiem i najchętniej w tym okresie kiedy pojawiają się słodkości to kupuję je online tutaj: https://e-torty.pl/rogale-swietomarcinskie. Smakują jak robione przez moją mamę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy można zamiast suchych użyć świeżych drożdży?

    OdpowiedzUsuń