Składniki:
- 5 jajek ( osobno białka osobno żółtka)
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- 1-2 duże cytryny ( starta skórka + ¼ szklanki soku z cytryny)
- ¼ szklanki oleju
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo na lukier:
- około 1 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 1-2 łyżki gorącej wody
Wykonanie:
- białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier i dalej ubijamy na puszystą masę
- olej oraz sok z cytryny mieszamy razem , odstawiamy
- do ubitych białek dodajemy na przemiennie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, olej z sokiem cytrynowym oraz żółtka, całość dokładnie miksujemy, na koniec dodajemy startą skórkę z cytryny i jeszcze raz dokładnie całość mieszamy
- foremki na babeczki wypełniamy ciastem do ¾ wysokości
- pieczemy około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C, (natomiast babkę pieczemy około 40 minut też w 170°C)
- gotowe studzimy , polewamy lukrem cytrynowym lub posypujemy cukrem pudrem
Źródło: Gazetka „ Najlepsze ciasta” Nr 3(2) 2014
zaraz próbuję ;)
OdpowiedzUsuńwierzę, że będą smakowały :) gorąco pozdrawiam :)
UsuńUwielbiam babeczki cytrynowe. Sama też często je piekę :) Polecam ten przepis: http://chiclifestyle.pl/muffinki-cytrynowe-przepis/ mnie smakuje najbardziej :)
OdpowiedzUsuńo super , dziękuję za link na pewno przetestuję :D
UsuńWitam.Napisalam komentarz i nie wiem gdzie go wcielo,ale trudno.Chcialam powiedziec tylko,ze babeczki to absolutny hicior dla mnie.Struktura jest delikatna jak gabeczka lateksowa (pewnie troche dziwne skojarzenie)fantastyczne.Jesli ma pani w zanadrzu jeszcze takie przepisy to ja juz czekam z niecierpliwoscia.Wiekszosc muffinow czy babeczek to takie zamulacze,ciezkie i glutowate,a te to po prostu bajka.Pozdrawiam.e
OdpowiedzUsuńCześć :) bardzo się cieszę, że muffiny smakowały. I tu się zgadzam, że są jednymi z tych nie ciężkich i puchatych. Mam nadzieję, że więcej znajdziesz u mnie takich przepisów z których będziesz zadowolona :D gorąco pozdrawiam Kasia
Usuń