piątek, 18 kwietnia 2014

BABKA DROŻDŻOWA

Prosta i tradycyjna babka drożdżowa, idealna na święta jak i na spotkanie z przyjaciółmi przy kawie. Gorąco polecam :)


Składniki:
  • 500g mąki pszennej
  • 150g cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 5 żółtek
  • 100g roztopionego masła
  • 50g świeżych drożdży
  • 50g rodzynek
  • skórka z 1 cytryny
  • szczypta soli

Wykonanie:
  • z 100g mąki, szklanki letniego mleka i drożdży roztartych z 1 łyżką cukru, robimy rozczyn, który odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  • żółtka ucieramy z cukrem do białości
  • do ubitych żółtek dodajemy pozostałą mąkę czyli 400g, wyrośnięte drożdże, startą skórkę z cytryny  i sól, całość zagniatamy
  • na koniec dodajemy rodzynki i roztopione masło, jeszcze raz całość dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto, powinno odchodzić od ścianek miski i ręki
  • miskę  z ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości w cieple miejsce na około 1 ½ godziny
  • wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiamy i przekładamy je do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką, zostawiamy na  około 20 minut do kolejnego wyrośnięcia
  • babkę pieczemy około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC
  • gotową i zimna posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.





Źródło: Książeczka „ Z Kasią Ci się upiecze” 1996

7 komentarzy: