Składniki:
Ciasto:
- 125g miękkiego masła
- 80g cukru pudru
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 2 jajka
- 100g mąki pszennej
- 50g mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
jogurtowy biały:
- 750g jogurtu naturalnego
- 90g cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 5 łyżeczek żelatyny
- 2 -3 łyżki gorącej wody
- 100ml śmietanki kremówki
Krem
jogurtowo-kawowy:
- 450g jogurtu naturalnego
- 80g cukru pudru
- 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 4 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki gorącej wody
- 100ml śmietanki kremówki
Dodatkowo:
- starta gorzka czekolada
Wykonanie:
Ciasto:
- masło ucieramy z cukrami i solą, na kremową masę, następnie dodajemy po kolei jajka,
- na koniec do masy wsypujemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, całość miksujemy na najniższych obrotach, aż wszystko ładnie się nam połączy
- ciasto przekładamy do tortownicy ( 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C
- studzimy, zostawiamy w tortownicy
Krem
jogurtowy biały:
- jogurt mieszamy z cukrami,
- w drugim naczyniu żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, lekko studzimy i łączymy z 3 łyżkami jogurtowej masy, następnie dodajemy resztę jogurtu, mieszamy
- ubijamy śmietankę kremówkę i delikatnie dodajemy ją do masy jogurtowej
- ⅔ kremu wykładamy na przestudzone ciastko i wkładamy je do lodówki na jakieś 30 minut ( ciasto ma być w tortownicy), pozostałą część zostawiamy w temperaturze pokojowej uważając żeby masa nie stężała bo będziemy ją nakładać na warstwę kawową
Krem
jogurtowo-kawowy:
- jogurt mieszamy z cukrem oraz kawą rozpuszczalną w proszku
- żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, lekko studzimy i łączmy z 3 łyżkami jogurtowo –kawowej masy, następnie dodajemy do reszty masy , mieszamy
- na koniec ubijamy śmietankę kremówkę którą delikatnie łączymy z kremem
- kawową masę wykładamy na białą warstwę i schładzamy w lodówce około 15-20 minut
- na koniec na ciemny krem wykładamy resztę jogurtowej białej masy, całość schładzamy ponownie w lodówce , najlepiej przez całą noc
- ciasto przed podaniem posypujemy startą gorzką czekoladą lub posypujemy gorzkim kako i gotowe.
Źródło: http://aliner.blox.pl/2010/06/Tort-latte-macchiato-z-jogurtem-Weekendowa.html
Piękny :) Akurat zastanawiam sie nad tortem dla siostry na urodziny :)
OdpowiedzUsuńbardzo dobry pomysł na słodki prezent :)
UsuńJakie idealne warstwy. Mniam :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńcoś w sam raz dla mnie,pycha:)
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę :)
UsuńSpałaszowałabym taki kawałeczek :)
OdpowiedzUsuń:) :) :)
UsuńWspaniały! Koniecznie muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńpolecam, ja byłam zachwycona :)
UsuńPiękny torcik w sam raz na ponure jesienne dni :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie: http://kuchniaalukasza.blogspot.com/
dziękuję za zaproszenie na pewno wpadnę :) gorąco pozdrawiam :)
UsuńMmm, cudownie leciutki, musiał smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuńoj tak :) był pyszny :)
UsuńFajny :) Jeszcze nigdy nie robiłam tortu z kremami na bazie jogurtu :)
OdpowiedzUsuńpolecam, wcześniej też nigdy nie jadłam tego typu kremu, a najlepsze w nim jest to , że można go wykorzystać np do babeczek czy innych wypieków , gorąco polecam :)
UsuńTakie przepisy to zdecydowanie moje smaki:) Też dobrą kawą nigdy nie pogardzę. Mam nawet swoją ulubioną, ta od https://www.cafesilesia.pl/pol_m_KAWA_WSZYSTKIE-MARKI_KAWA-KIMBO-198.html zdaje egzamin.
OdpowiedzUsuńsupreme new york
OdpowiedzUsuńwestbrook shoes
golden goose sneakers
moncler jackets
kyrie 6
jordan shoes
curry shoes
paul george shoes
kd13
jordan 12
Wygląda przepysznie! Na pewno zrobię jak już kupię dobrą kawę i dodatki do niej. Jeśli jesteś w stanie polecić sklep, w którym można je kupić, byłabym wdzięczna. Póki co myślę o https://blueberryroasters.pl/ , bo mają własną palarnię kaw, więc powinnam być zadowolona.
OdpowiedzUsuńreplica bags and watches fake hermes e0b72b8p19 replica bags ebay replica bags australia he said k8u95y9n93 replica bags and watches best replica ysl bags gucci replica handbags f3m08z6d39 best replica ysl bags
OdpowiedzUsuń