piątek, 8 maja 2015

CIASTO Z RABARBAREM I MARCEPANEM bez jajek

Moja prepozycja na  weekend i nie tylko  to ciasto z rabarbarem i marcepanem. Ciasto jest proste w wykonaniu, jest puszyste, kwaskowość rabarbaru świetnie się łączy tu z marcepanem,  a dodatkowym plusem to brak jajek i mleka krowiego więc  zadowoli  również wegan. Świetny przepis który znalazłam na stornie www.jadlonomia.com


  
 Składniki:
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½  łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • ¾ szklanki brązowego cukru
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 duża łodyga rabarbaru pokrojona w niewielkie kawałki
  • około 40-50g marcepanu pokrojonego w kostkę 

Wykonanie:
  • do szklanki mleka sojowego dodajemy ocet jabłkowy, odstawiamy na 10 minut, mleko powinno się ściąć
  • w jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól, odstawiamy
  • w drugiej ucieramy cukier z olejem i ekstraktem waniliowym
  • do mieszanki utartego cukru powolutku wlewamy ścięte mleko,  następnie partiami dodajemy mieszankę mąki (rozkładamy ją na 3 raty) ,całość miksujemy bardzo krótko, tylko do połączenia składników i braku grudek
  • ciasto przekładamy do  niewielkiej formy (ja użyłam  tortownicę 21cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy pokrojony rabarbar i marcepan
  • ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175°C około 25-35 minut do suchego patyczka
  • gotowe ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem.





Źródło : http://www.jadlonomia.com/2014/05/placek-z-rabarbarem-i-marcepanem.html#more

4 komentarze:

  1. Mmm, musiało smakować bajecznie :) Połączenie rabarbaru z marcepanem jest naprawdę niezwykle udane :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy z mlekiem ryżowym lub kokosowym też wyjdzie??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wydaje mi się,że nie powinno być problemu w zamianie mleka na np kokosowe,

      Usuń