poniedziałek, 18 stycznia 2016

CHURROS

Churros to hiszpański wypiek z ciasta parzonego,  który smażymy na głębokim oleju. Ciasto jest chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku , podobne jest do gniazdek. Podajemy posypane cukrem pudrem lub drobnym cukrem z wanilią  czy cynamonem oraz z sosem czekoladowym.  Z poniższych składników wychodzi  spora ilość , taka jak na zdjęciu.



Składniki:
  • 1 szklanka wody
  • 125g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 3 średnie jajka
  • olej do smażenia
Dodatkowo:
  • cukier puder do oprószenia
  • 150g czekolady
  • 100 ml śmietanki kremówki
Do gorącej śmietanki dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy aż do jej rozpuszczenia i mamy gotowy sos czekoladowy


Wykonanie:
  • wodę zagotowujemy razem z masłem i szczyptą soli, kiedy masło się rozpuści do wrzątku wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aż uzyskamy w jednolitą masę, która powinna odchodzić od brzegów naczynia, odstawiamy do ostudzenia
  • do przestudzonej masy dodajemy pojedynczo jajka, miksując po każdym dodaniu (ciasto musi być gładkie)
  • masę przekładamy do worka cukierniczego zakończonego końcówką w gwiazdkę
  • w garnku rozgrzewamy olej do temperatury 175-180°C
  • na  gorący olej wyciskamy paski długości około 7-8 cm, smażymy na złoty kolor, następnie wykładamy na papierowy ręcznik żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu
  • zimne Churros posypujemy cukrem pudrem i podajemy z sosem czekoladowym.





Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/Hiszpanskie-paczki-z-sosem-czekoladowym

15 komentarzy:

  1. Chyba się skuszę na wykonanie jak tylko znajdę albo wymyślę coś w zamian tego worka cukierniczego, którego nie mam :-) Kaś to wygląda smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Długo ćwiczyłaś zanim ci takie równiachy zaczęły wychodzić? :-P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. he he moje pierwsze podejście , wcześniej ich nie robiłam. Więc bez problemu dasz radę . Jak co to służę rękawem z końcówką :D

      Usuń
  3. Genialnie się prezentują! :)
    Pyszności! *.*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję, warto się pokusić i je zrobić:D

      Usuń
  4. Można przełożyć masę do woreczka obciąć kawalek butelki ta z nakrętką przelozyc woreczek przez gwint zakręcić korkiem w którym wycinamy taki wzorek jaki damy radę

    OdpowiedzUsuń
  5. Super przepis :-) Wyprobuję
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam, robiłam je pierwszy raz i już wiem ,że nie ostatni, ale koniecznie muszą być podane z sosem czekoladowym :)Gorąco pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Smaki Holandii... pamiętam jak pierwszy raz je jadlam w scheveningen dzieki za ten przepis, zrobię go na dniach ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hi hi bardzo się cieszę :)ja niestety jeszcze oryginału nie jadłam ale wszystko przede mną :) gorąco pozdrawiam

      Usuń
  7. W Danii są bardzo popularne. Właściwie to tam się nimi zachwyciłam do tego stopnia,że kupiłam specjalną maszynkę do ich zrobienia�� Ciasto jest tak gęste i sztywne,że inna metoda uzyskania takiej formy pączków jest niestety niemożliwa. Wierzcie głowiłam się nad tym długo i nawet ta z opis0anym tu rękawem zawiodła �� Maszynka też nie jest dostępna w Polsce, ja kupiłam ją w Niemczech... Ale było warto ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o nawet nie wiedziałam, że jest taka maszynka. Może kiedyś kto wie też sobie taką kupię :D gorąco pozdrawiam :)

      Usuń