poniedziałek, 4 stycznia 2016

PIERNIK LEBKUCHEN



Składniki ( forma24x24cm)
  • 3 jajka
  • 75g płynnego miodu
  • 75g cukru
  • 250g mielonych migdałów
  • 100g mąki pszennej
  • 50g gorzkiej czekolady najlepiej 70% startej na tarce
  • 25-40g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • skórka starta z ½ pomarańczy i ½ cytryny
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki kardamonu
  • ¼ łyżeczki goździków
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
Lukier:
  • 1  czubata łyżka gorzkiego kakao
  • 75g cukru pudru
  • 1 białko
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą na gładki lukier


Wykonanie:
  • jajka ubijamy z cukrem i miodem, następnie dodajemy pozostałe składniki czyli mielone migdały, mąkę, startą gorzką czekoladę, kandyzowaną skórkę pomarańczową, startą skórkę z pomarańczy i cytryny oraz przyprawy cynamon, kardamon, goździki i gałkę muszkatołową, wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy
  • masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia ( ja użyłam formy kwadratowej 24x24cm, autorka 20x25cm).
  • piernik pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C, po tym  czasie piernik wyciągamy z piekarnika , smarujemy go lukrem i ponownie wkładamy go do piekarnika na jeszcze 8 minut. Gotowy studzimy i dopiero zimny kroimy.







Źródło: http://pistachio-lo.blogspot.com/2009/11/lebkuchen-czas-osodzic-chod.html

4 komentarze:

  1. Mmm, piernikowe marzenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam jest to jeden z moich ulubionych pierników :)pychota :)

      Usuń
  2. Ciasto wygląda super :) chyba się skuszę i wypróbuję przepis! Chciałabym się tylko upewnić, że nie ma w nim tłuszczu, tylko czekolada i żadnego dodatku masła lub innego tłuszczu?
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak dokładnie piernik ten jest bez tłuszczu :)polecam bo jest pyszny. Gorąco pozdrawiam :)

      Usuń